MIT Libraries logo MIT Libraries

MIT Logo Search Contact

Construction photos

Take a look behind the scenes of the library and courtyard renovations. All photos courtesy of Elaine Construction.

Crews demolish the previous 24-hour study space and staff offices to open up the views to the courtyard.

 

Concrete floor with square cutout looking at the floor below. The edges of the cutout are striped black and white which shows that this is cinder concrete.

To create the interconnecting central stair, Elaine Construction had to cut through the concrete slab on the second floor, revealing a reinforced concrete system known as cinder concrete or “goulash” construction.

 

Metal framework of two pavilions. The corner of each is displayed in this photo with construction all around them.

Two new double-height pavilions, located in an X-shaped configuration on the first floor, are home to group study rooms, the Courtyard Cafe, printing and scanning equipment, and an open loft space for exhibits.

 

Crews work to suspend acoustical baffles from the ceiling in the second floor’s Quiet Reading Room.

 

A greyish material is poured over the floor as two workers work to spread it out over the whole floor.

Terrazzo flooring is installed; the first floor also features cork flooring and carpet. All interior finish materials and fabrics were selected from “Red List Free” materials to create a healthier environment.

 

Large 8 panel glass window looking at the Charles river and the Boston skyline.

Leaky single-pane glass was replaced with high-performance sealed insulated glazing units in Hayden’s large bay windows, dramatically reducing thermal losses.

 

Kennedy & Violich Architecture fabricated the porch ceiling, featuring wooden panels with abstracted leaf and vine designs.

 

Construction crew paints the blue Bituthene flooring with a black waterproofing paint

Crews work to waterproof the courtyard to protect the library’s book stacks located below.